Thursday, December 5, 2013

And I take the respect



Detsembrikuu algas lumesaju ja maiustusega päkapikusussi sees, teadmisega, et köögis on glögi ja piparkooke. Ja siis tuli õde koju ja teatas, et Paul Walker on surnud. Räägi veel rahulikust ja rõõmsast jõuluajast.
Mul ei ole lemmiknäitlejat, küll aga on mul paar näitlejat, kes mulle meeldivad, ning Paul Walker oli üks neist. Veel kurvem oli see õekesele: ta rääkis mulle, kuidas paar nädalat tagasi oli sõber oli tal küsinud, kes ta lemmik näitleja on, ning peale mõtlemist oli ta vastanud Paul Walker. Nagu me tooksime halba õnne.

See oli traagiline, irooniline ja omamoodi ikooniline surm. Mitmes mõttes. Kui näitleja sureb noorelt (ja 40 on kindlasti noor) ja ootamatult, siis see kivistab mitte ainult ta mälestuse, vaid ka ta isiku ajas. Ja kui ta sureb seejuures veel autoõnnetuses, siis see muudab ta laua ikooniliseks. Lisada juurde veel kogu see Fast and furiousi ja rallisõidu taust, ning me saame loo, mis iseenest on juba Lugu. Piiri, kus päris elu ja fiktsioon kohtuvad, mis tähendab, et reaalsed sündmused on juba algusest peale omandanud romantiseeritud kinomatograafilise varjundi.
Mõelge James Deanile. See oli esimene nimi, mis mulle pähe tuli. Isegi auto oli sama marki. Ja veel? Blond juus, sini-sinised silmad, vastupandamatu naeratus ja saatuslik armastus kiiruse vastu. 

Et saada pooljumalaks, tuleb enne surra. Tavapoole tõusev suits kuulutab teist tulemist. Sinu ülestõus peitub valatud pisarais ja loos, mide me jutustame.

Kummardus.
Aplaus.
Kardinad.

No comments:

Post a Comment